Началото на голямото бягство на българина от Черно море

автор ZONABG.COM

Нека си кажем истината в очите: в последните 15 години българинът беше буквално прогонен от родното Черноморие и днес няма никакъв шанс да се върне… само защото премиерът

Борисов го призова да забрави за Гърция.
Напротив. Ще се случи точно обратното. Туристическият бизнес това лято ще изпита много мощен стрес тест. Защото след руснаците и украинците от нашето море трайно ще избягат и българите.
Ако не вярвате, вижте статистиката за миналата година. Тогава по данни от бранша почти 600 хиляди сънародници се отказаха от нашето Черноморие и предпочетоха плажове в чужбина. Оказа се, че всеки 5-и българин е преминал поне веднъж границата с Гърция. Турция традиционно се посещава масирано заради евтините оферти, но в последната година сънародниците ни откриха и нови дестинации – като Сърбия например, особено в зимния сезон.
Няма нормален човек, който да е посетил през лятото Гърция и да не повтори през следващата година. Всеки води и приятели – така българското присъствие в южната ни съседка се мултиплицира с всяка изминала година за сметка на Черно море.
Без да навлизаме в излишни подробности, основните причини за българската инвазия там са 3 – чисто море и красив, незастроен пейзаж, качествена храна и алкохол, дружелюбно обслужване и безплатен плаж.
У нас, както добре знаем, е точно обратното. Дивото застрояване не само не спира, а дори и след вече 20 години архитектурен мутробарок все се намира някой още по-алчен предприемач, който да ни втрещи с наглостта си.

„Господари на ефира“ излъчиха репортаж за местността Фичоза край Варна, където е сключена сделка с парцел от 4 декара, два от които са, забележете, море.
Новият „собственик“ веднага е заградил терена и започва строителна дейност, под предлог че ще укрепва пътя. Вече е почти съсипан девствен някога район, местообиталище на много видове риба и редки птици.
Е, кажете ми, как да отидеш на море в България, след като си изгледал този репортаж. Как точно очакваш да те посрещне този строителен предприемач в новото си заведение на брега, след като е погазил толкова много закони. Разбира се, че неговата единствена цел ще бъде да те измами и да ти вземе парите с цената на всичко.Премиерът, вместо да отправя патетични послания от трибуната на парламента, трябва да изпрати на наглеца във Фичоза данъчни, строителен контрол, прокуратура, ХЕИ, ако трябва, и барети. (…упс. Ами ако премиера или неговите хора са получили вече тлъсти подкупи, как ли ще стане това?)
Всъщност още преди седмица Бойко Борисов призова хотелиерите и ресторантьорите да си оправят обслужването, за да върнат доверието на клиентите. Какво се случи обаче през тази седмица?
От една туристическа агенция споделят, че т.нар. великденски оферти за Черноморието са измама, защото цените в тях не са намалени, както е обявено, а са си нормалните за същия период на годината.
Ето точно в това отношение към клиента се крие причината за отлива на български туристи от Черно море. Истината е, че през всичките тези години на преход собствениците на хотели и ресторанти, концесионерите казваха индиректно на българите: „Нещастници! Не ни пука за вас! Не ви искаме!“, и предлагаха по-изгодни оферти дори на британските и германските туристи, които имат много по-висок стандарт на живот в родината си.
Така че причината сънародниците ни да изберат Гърция е не само финансова, но и силно емоционална. Днес те наказват туристическия бранш. Защото някога красивото ни Черноморие сега е като емблема на мутренските години. Там времето сякаш е застинало в най-гадния период на най-новата ни история.

А кметовете, вместо да наложат ред, се конкурират в момента кой ще нареди повече палми по крайбрежните алеи. В Созопол имало 15, а Варна е първенец с цели 85.
Чудя се тези кметове наистина ли не разбират, че дори и маймуни и папагали да накачат по тях, никого не могат да излъжат.
20 рехави палми в саксии не променят осрания пейзаж и няма как да върнат българския турист.
Алчните хора в туристическия ни бизнес не заслужават помощ от държавата, защото самите те положиха огромни усилия да прогонят клиентите си. И тепърва ще разбират колко важен за тях е българинът. Но за да го върнат на плажа, ще трябва да се постараят години.

P.S. 

Бизнес се гради с перспектива, а не: „… ъъъъ … брато … събрахме малко кинти от амфетки и к..ви … дай да строим някъде. – Да бе, няма проблем, една пенсия продава декар парцелче в Слънчев бряг, наш е, ние сме хората, кметове, съветници и всички клечки в района са наши хора…
Когато курортите ни заприличаха на бетонни крепости, т.нар. „бизнесмени“ започнаха да се бият в кухите кратуни как да привлекат повече рибки. До сега тармъчеха успешно, но балкон-майсторите започнаха да дават отбой, българите не желаем да даваме по над 4 лева за парче пица, 15-20 лева за шезлонг и чадър на плажа, и умниците си останаха с купчина бетон и недоизпрани пари. Такива са били времената, така са постъпвали. Но сега е време неволята да ги научи. Или ще си намерят кадърни управители на заведенията … (ооп … до сега ги тъпчеха и те отидоха на запад, където ги оценяват), ще си намерят свестен персонал … (амааа … май и 90% от свестните направиха същото), или ще загинат. За да просъществуват курортите като Златни пясъци, Слънчев бряг и Св. Влас е необходимо да се приложат непопулярни мерки. Който фалира – хотела да се събори и да се озеленят площите (това може да се случи с воля на държавата и съответните местни управници – изкарват се несъответствията според законодателството и съответният строеж, глобява се собственика, дава му се по-малка РЗП и да се спасява). Това е работа на съответните общини.
Е, в България останаха няколко местенца, все още недостигнати от нашите умни и клепоухи борчета. Не са ги сметнали за доходоносни и някак си са ги подминали. Но за това пък хората там са ок, условията са първобитни, но се чувстваш свободен от чалгарията, токчетата по пясъка и разхвърляните пластмасови бутилки евтина бира по улиците!

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети