Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

За Южна Африка, като винарска страна с вековна история

За Южна Африка, като винарска страна с вековна история

Винопроизводството в Южна Африка има една любопитна черта, която го отличава от всички останали страни по света, а именно, че знае точната си рождена дата. Това се дължи на записките на

Ян ван Рийбек, представител на Холандската източноиндийска компания и първи губернатор на Кейп, който на 2 февруари 1659 е записал в дневника си: “Днес с божията помощ за първи път направихме вино от гроздето на Кейп.”

Климат

Ако винарите от Южна Франция с гордост отбелязват, че виното им е vin du soleil (слънчево вино), то колегите им от Южна Африка предпочитат да премълчават африканското слънце, когато говорят за иначе средиземноморския климат на страната си. Всъщност Южна Африка е по-хладна, отколкото предполага географското й положение. След дългото горещо лято от ноември до май следва студена и влажна зима. Пролетните слани са толкова рядко явление, колкото и силните дъждове през лятото. Комбинацията от климат и почви създава много добри предпоставки за развитие на винарството. По-старите масиви се намират в крайбрежните райони, където прохладният морски бриз благотворно освежава лозята. Снабдяването им с влага обаче е проблематично, тъй като само по крайбрежието и на североизток има достатъчно валежи, докато вътрешността е обградена отвсякъде с планински вериги, което прави напояването в тези региони задължително.

afrika8

Региони

От 1973 в Южна Африка съществува системата за вина с наименование за произход – Wines of Origin (WO). Тя се контролира от независимата инстанция Wine and Spirits Board (Съвет за вината и спиртните напитки). Южна Африка териториално е разделена на райони (Regions), области (Districts), зони (Wards) и имения (Estates) в низходящ ред според площите. С най-голямо икономическо значение сред тях са Стеленбош (Stellenbosch), Паарл (Paarl), Франчхук (Franschhoek), Констанша (Constantia), Свартланд (Swartland), Уорчестър (Worcester), Оувърбърг (Overberg), Дърбънвил (Durbanville) и др . Стеленбош е с най-много лозови насаждения - около 16,4%, следван от Паарл 16,2%, Робертсон 14,7%, Сварланд 13,6%, Бриидеклууф 12,9%, Олифантс ривър 10,2%, Уорчестър 8,8% и др.

Сортове

Южна Африка мисли за себе си като за страна на бялото вино. Наистина от около 100 000-те хектара площи четири пети са засадени с бели сортове, предимно шенин блан и коломбар, които принципно при масовото им производство не дават особено впечатляващи вина. В миналото голяма част от тези вина са били дестилирани или преработвани в подсилени напитки. В края на 90-те години обаче възниква инициатива, наречена Ренесанс за шенина, Chenin Renaissance, която привлича много новаторски настроени производители да експериментират със сорта, в резултат на което се раждат истински интересните вина от шенин блан. Едва с изместване на акцента от количеството върху качеството Южна Африка усилено започва да засажда червени винени сортове. Наред с класическите сортове от Бордо като каберне совиньон, мерло и каберне фран, усилено се засаждат и малбек, пти вердо, както и сортовете от Долината на Рона – мурведър и гренаш.
Към тях трябва да се добави и разбира се местният пинотаж. Получен от кръстосването на сензо (Сinsault) и пино ноар през 1925, пинотажът е съкровището на Южна Африка, давайки й отличителна идентичност в днешния до голяма степен унифициран винен свят. Заедно с шираз и каберне совиньон той участва в т. нар. Кейп бленд. От пинотаж се правят и доста чисто сортови вина, с които някои от местните винари впечатляват дори капризната международна публика.

Блендове – Кейп бленд

afrika7В Южна Африка блендирането е разрешено само ако сортовете са били преди това винифицирани поотделно, като не е необходимо да се посочва процентното съдържание на сортовете, но е задължително те да бъдат изброявани на етикета в низходящ ред. Много популярни са т.нар. Бордо блендове от сортовете каберне совиньон, мерло, каберне фран, понякога пти вердо и др. Често могат да се срещнат и блендове от сортовете на Рона – гренаш и мурведър. Все пак с най-голяма популярност се ползва Кейп блендът, в който задължително участие има сортът пинотаж с не по-малко от 30-70%, а останалите компоненти най-често са каберне совиньон и шираз. Понякога терминът Кейп бленд се използва и за бели вина с участието на сорта шенин блан.
Краткият ни обзор на южноафриканското вино няма да бъде пълен, ако не споменем сериозното посвещение на южноафриканските винари активно да пазят и поддържат биологичното разнообразие на природата си, да се стремят да намаляват вредното въздействие от работата си върху околната среда чрез устойчиво екологично производство.
Основни факти и цифри
Южна Африка се счита за страна от новия свят, макар че винопроизводството там има повече от 360 годишна история.
Страната разполага с над 100 000 хектара лозя.
Тя е деветият по големина производител в света с около 4% дял от световното винопроизводство.
През 2013 произведеното вино е около 925 млн. литра
Днес Южна Африка изнася близо половината от вината си или около 450 млн. литра
Белите сортове все още доминират над червените в съотношение 55% - 45% , но с тенденция към изравняване.
Най-разпространеният винен сорт е шенин блан, а сред останалите най-популярни сортове се нареждат каберне совиньон, коломбар, шираз и совиньон блан.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Следвайте ни