Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Затварят „Дунарит", 750 души остават на улицата!

Затварят „Дунарит", 750 души остават на улицата!

Недомислено ли е решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет за спиране на лиценза на „Дунарит" АД, Русе за износ, внос и трансфер на оръжия? Ще остави ли то на улицата 750 души, директно заети в дружеството, и още толкова в спомагателни дружества.


Това става ясно от писмо на председателите на синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа" в дружеството, изпратено до президента, министър-председателя, министъра на икономиката на Република България и президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа".
В писмото се посочва, че с това свое решение Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет блокира изцяло дейността на „Дунарит" АД за внос и износ на продукция. Основанието е, че е „нарушена икономическата стабилност и надеждност...".
Според двете синдикални организации този мотив за спиране на лиценза е „смехотворен за всеки запознат с икономическото състояние на дружеството", което реализира годишна печалба в размер на над 10 млн. лв. Фирмата работи по стандартите на НАТО и изнася продукция за Европа, Азия и Африка.Опасенията на работещите са, че с един замах и с едно недомислено решение ще бъде унищожено предприятие, градено повече от век, като това ще се отрази на хиляди работещи, обвързани с дейността на дружеството, и на техните семейства. Работниците и служителите в дружеството заявяват, че са готови на всякакви действия, за да защитят работните си места и интересите си.
Синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа" в дружеството настояват за спешна среща със съпредседателите на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет - министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на отбраната Николай Ненчев.

dunaritЛицензите на „Дунарит“, заради което военният завод е изправен пред фалит, са били спрени по предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски.
Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към МС, който е спрял лиценза миналата сряда, е аргументирал решението си и с писмо на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Документът обаче е засекретен и пристигнал в деня, в който са спрени лицензите – 25 февруари.
„Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките напълно споделя и подкрепя, поради установени настъпили промени в обстоятелствата, водещи до нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност, при които на „Дунарит” са издадени лицензите, пише в решението. Затова до 26 юни се спират двата лиценза, с които разполага заводът – за износ, внос и трансфер на оръжия и за регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни. Това е и дата, в която изтичат тригодишните лицензи.
Решението на съвета поставя завода пред фалит, което пък ще остави души без работа близо 800 души. В момента заводът изпълнява договори за САЩ и Израел. Той е сертифициран по стандартите на НАТО.

Разграбването на активите на България е на финалната права! Ликвидаторите и унищожителите на страната ни продължават своя победен марш!

П.С. Основанието е, че е „нарушена икономическата стабилност и надеждност..." Исаме и ние да бъдем икономически нестабилни с 10 млн. годишна печалба и куп договори за работа занапред!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни