Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Симеон и Мария Луиза изкарали 2,2 млн. лв. от сеч

Симеон и Мария Луиза изкарали 2,2 млн. лв. от сеч

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза са спечелили 2 191 688 лв. от май 2003 г., когато влизат във владение на 16 500 дка рилски гори, до мораториума върху сечта през 2009 г.


Това е установила комплексна експертиза по делото, водено от държавата срещу Сакскобургготски за връщането на горите. Сумите са изчислявани по ценоразписа на горските стопанства, който е под пазарните цени, пише "Преса".
Специалистите са посочили също, че за шестте години са били изсечени над 27 000 кубика дърва. Това прави керван от 780 тира, пресметнаха специалисти от дърводобива.
Делото за горите е едно от петте, които държавата заведе срещу Сакскобургготски и сестра му през 2011 г. На първа инстанция за държавна собственост вече бяха обявени резиденциите "Царска Бистрица", "Саръгьол" и "Ситняково". Още нямат решение споровете за "Врана" и за горите.
Отделно през 2012 г. съдът окончателно обяви, че дворецът "Кричим" също винаги е бил собственост на държавата, а не частно притежание на членовете на монархическата фамилия. Както останалите имоти, така и 16 500-те декара рилски гори са върнати на Сакскобургготски, докато е бил премиер. Това става с две решения на поземлената комисия в Самоков. Впоследствие проверка на Върховната административна прокуратура установи "надвзети" 4500 декара - веднъж те са връщани по нотариални актове на името на интендантството, втори път по крепостни актове. Това дублиране е потвърдено и от новата експертиза.
Дотук държавата е предявила претенция от 250 000 лв. към Симеон II и сестра му - обезщетение за неправомерното ползване на горите и за добива от тях. След окончателното приемане на експертизата тази сума вероятно ще бъде завишена. Тя трябваше да бъде изслушана на поредното заседание по делото, но бе отложена за края на март, когато е следващата дата на процеса.
Отделно в Софийския градски съд седма година се чака решение по дело, заведено от самия Сакскобургготски срещу държавата. В него през 2008 г. той предяви претенции за собственост върху бившето стопанство на УБО край "Врана". В края на миналата година съдебното следствие приключи, но още няма решение.
Симеон Сакскобургготски води дело срещу държавата и в Страсбург заради мораториума върху т.нар. царски имоти, наложен от парламента още през 2009 г. до изработването на специален закон. Мораториумът не е вдигнат, а закон няма.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни