Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев подписа меморандум за разбирателство с ТЕЦ AES Гълъбово Марица Изток 1" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Двете америрикански централи се съгласиха с този документ да бъдат намалени преференциалните цени, на които НЕК купува еленергията от тях, а НЕК от своя страна се ангажира да разплати

просрочените си задължения към централите. Това съобщи министрът на енергетиката Теменужка Петкова.

temenujka petkova"Отдавана се говореше за предоговаряне на условията на дългосрочните договори с нашите партньори. Най-накрая това е факт. Искам да благодаря на всички, които взеха участие в тези преговори." - това заяви тя, след като бяха подписани споразумения за промяна на договорите с ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3. - "Споразумяхме се да бъде постигнато намаление на цената за разполагаемост на енергията, която НЕК има задължение да изкупува в рамките на целия срок на договорите. Общото намаление, което успяхме да договорим, е 30 % и по двата договора. По думите на Петкова до края на договора за изкупуване НЕК ще спести общо 1 млрд. лева. Това означавало приблизително по 100 млн. лева годишно." По думите ѝ НЕК е приела да се разплати с американските централи, като осигури разплащане на старите задължения.
"Това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира. Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който се уговорени". - каза още Петкова. - "Днешният ден е един от важните дни за енергетиката, тъй като близо вече 2 години се говори упорити за необходимостта от търсене на варианти за преразглеждането на дългосрочните договори с американските партньори. Правителството ни успя за няколко месеца да предоговори условията на договорите, за да стигнем до днешното споразумение" - добави Петкова.

На преподписването, което беше в гранитната зала на Министерския съвет, присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Документите бяха подписани от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Иван Цанков, главен търговски директор на "AES България" и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Просрочените задължения на НЕК към ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3" са в размер на 600 млн. лева. Те са просрочени още от миналата година, НЕК издължава всеки месец само част от текущите си задължения към централите, стана ясно от обясненията на министър Петкова.

 novi dogovori tetzoveПроблемът между НЕК и двата американски ТЕЦ-а се отразява и на финансовото състояние на Мини "Марица Изток" и се получава един порочен кръг, стана ясно от отговор на министър Петкова. От една страна НЕК не може да се издължава редовно на двата ТЕЦ-а, а от друга те не могат да покриват плащанията си към Мините. Така натрупаните към момента дългове на ТЕЦ AES Гъръбово и ТЕЦ Контур Глобал Марица-изток 3 са между 140-170 млн. лв. До последно вчера са били обсъждани няколко варианта на договорите с американските централи. За момента тецовете са се съгласили на намаление на цените, при условие че бъде изкупувана 100% от тяхната енергия и те работят. 

От страна на американските инвеститори заявиха, че когато са взели решение да инвестират в България са били убедени, че нашата държава ще стане Швейцария на Балканите. "Преговорите бяха трудни, но имахме доверие на това правителство и бяхме уверени, че то ще изпълнява своите задължения и обещания. Всичко е с цел да се стабилизира енергийният сектор и ние сме оптимисти. Това споразумение е много добро за България и е един добър компромис. Сигурни сме, че правителството ще продължи с реформите в сектора. Действията ще са тежки, но сме убедени, че поетите обещания ще се изпълняват." - казаха още американските инвеститори.

Посланикът на САЩ Марси Рийс също изказа своето задоволство от подписаното споразумение. "Тези две фирми са най-голямата американска инвестиция в България. Надяваме се, че с това споразумение ще допринесем за развитието на българо-американските бизнес отношения и ще спомогнем за идването на още американски инвеститори на българския пазар." - каза Рийс.

dogovori tetz"Поздравявам министър Петкова. Тя води прекрасно преговорите." - каза Бойко Борисов. - "Благодаря и на американските компании. Това са по 100 млн. на година. Успяхме да направим много. С една дума България е правова държава, която си държи на думата. Ние не искаме да гоним инвеститорите и да не си плащаме. Това щеше да е много лошо за имиджа на страната. Всички чужди инвеститори щяха да го разберат. Затова пак искам да благодаря на американските колеги за разбирането. Тук е мястото е да кажа и за "Уестингхаус". Те са добре дошли като инвеститори, а не като търговци. Ние сме готови това да се случи. Надявам се министър Петкова и с тях да проведе преговорите тихо, спокойно и твърдо." - допълни премиерът. - "Досега се правеха безумия с НЕК. Купуваше се скъпо и се продаваше евтино. Това вече е прекратено. Ще предоговаряме и всички договори по веригата на продавачи и купувачи. Със зелената енергия също са ставали страшни неща, но за тях като са готови всички документи. Не искам да коментирам и не съм специалист, но според мен някои от случаите са за прокуратурата. Така ще и стане. По-малко говорене и повече действия. Искам да благодаря и на всички комисии в НС, които също ни подкрепиха. - продължи Борисов.

"Питате ме, защо не сме поканени на срещата на външните министри в Будапеща? Унгария е суверенна държава и решава какво да прави. Ние сме заявили ясно. Искаме газов хъб. Искаме и "Южен поток", но според европейските закони. До ден днешен не сме получили официално писмено потвърждение, за прекратяването на "Южен поток". - завърши министър-председателят.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Следвайте ни