Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Остава таксата за повторно включване на тока

Остава таксата за повторно включване на тока Остава таксата за повторно включване на тока

Абонатите на енергото ще продължат да плащат такса за повторно включване на тока, когато той им е спрян заради неплащане. Това приеха депутатите от Комисията по енергетика, като отхвърлиха предложение на БСП за нейното отпадане. Вчера промените в енергийния закон бяха разгледани на второ четене в комисията.


Предложението на червената парламентарна група не е ново, то беше подготвено от предишния парламент, но така и не се стигна до неговото приемане. От ГЕРБ обясниха, че не приемат отпадането на таксата за повторно включване, защото, ако не я плащат неизрядните клиенти, ще я плащат всички клиенти на енергото. Това се получава, защото енергийният регулатор трябва да одобри разходите на ЕРП-тата по повторното включване и да ги вкара в цената на тока.
Енергийната комисия обаче подкрепи три от старите предложения на БСП. Едното предвижда в края на всяко шестмесечие енергото да уведомява клиента, ако консумацията му е скочила с над 50% в сравнение със същите шест месеца на предходната година. Другото пък вменява на енергото да плаща проверката на електромера, поискана от абоната, ако се окаже, че той не е изряден. Ако е изряден, проверката се плаща от клиента. С друга промяна в Закона за енергетиката ЕРП-то вече е длъжно да уведоми клиента, че ще му спре тока за неплащане най-малко три дни преди това.
Всеки абонат може да посочи как иска да бъде уведомен по мейла, със СМС или по друг начин. Ако не избере, енергото ще реши как да го прави. С други промени, които бяха приети вчера, името на ДКЕВР се променя на КЕВР ­ Комисия за енергийно и водно регулиране. Броят на членовете се увеличава от 7 на 9, като те вече ще се избират от Народното събрание. Занапред цените на тока, газа и парното, и водата ще се определят от два отделни състава в комисията, съответно енергиен и воден.
Решенията за цените, както и кой комисар как е гласувал, ще се публикуват на сайта на комисията. Не се допуска комисарите да гласуват "въздържал се". Решенията на комисията вече ще могат да се обжалват пред окръжните съдилища и пред Софийския административен съд, а не както е сега ­ само пред ВАС.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Следвайте ни