Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Властта одобри 16 млрд. дълг с внушително мнозинство

Властта одобри 16 млрд. дълг с внушително мнозинство

Депутатите на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ приеха на първо четене ратификацията на посреднически договор с 4 международни банки за теглене на дълг от 8 млрд. евро, с които да се посрещнат стари плащания по дълга и да се запълват предвиждани бюджетни дефицити до края на 2017 г.


Общо 161 от 223 присъстващи депутати гласуваха "За" предложението на финансовия министър Владислав Горанов, като от БСП и "Атака" гласуваха "против". 12 депутата от Патриотичния фронт пък гласуваха "въздържал се".
Малко по-късно днес заемът мина и на второ четене. 159 души подкрепиха ратификацията, 48 бяха против, а 11 се въздържаха.
Обрати след първоначалните заявки. Кой всъщност управлява страната?
ДПС подкрепи новия дълг на министър Горанов, въпреки заканите си още от миналата, а и от настоящата седмица да не го прави и макар сутринта да поиска още един ден за размисъл. Малко преди гласуването Йордан Цонев от ДПС излезе на трибуната и каза, че с последвалото развитие на нещата от партията вече са удовлетворени. По-рано финансовият министър Владислав Горанов влезе на разговори с тяхната парламентарна група.
Горанов бе и при групата на БДЦ. Това даде повод на съпредседателя на формацията Светлин Танчев също да каже, че вече са доволни от аргументите на властта. От ДПС и БДЦ заявиха, че стриктно ще следят дали ще има реформи и дали властта ще си изпълни ангажиментите.
Преди това и председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов сензационно обяви, че са получили удовлетворение след разговор с финансовия министър Владислав Горанов. Той ги убедил, че би следвало да подкрепят законопроекта за ратификация на новия заем. Това стана малко след като вицепремиерът на АБВ Ивайло Калфин заяви, че подкрепя закона за разлика от парламентарната група на партията му.
От думите на представителите на трите партии обаче така и не стана съвсем ясно как Горанов ги е убедил да подкрепят законопроекта и дали ще има нови параметри на бъдещите харчове на властта.
От Патриотичния фронт гласуваха "въздържал се", въпреки че до последния момент депутатите от партията на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов твърдяха, че са "против".
Веднага след гласуването депутатите от БСП започнаха да скандират "оставка" и вдигнаха табели с надпис "Не на дълга". От "Атака" заявиха, че коалицията, която подкрепя правителството вече не е четворна, а петорна.
Горанов: Има 2 млрд. лв. резерви
Дебатът продължи близо 5 часа, като междувременно Горанов обяви, че има 2 млрд. лв. резерви и пое ангажимент да не бъдат използвани от лимита по рамковата програма. "Поемам ангажимент поне 2 млрд. лв от този разчет, който сме направили, да не бъдат ползвани от лимита по рамковата програма за поемане на дълг. Нека тези политически партии, които повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховния орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формира по един начин - взимане на решения и носене на отговорност", призова Горанов.
Преди това Министерски съвет отложи редовното си заседание в сряда, за да могат всички министри да отидат в парламента за дебата и гласуването на дълга.
От залата отсъстваше премиерът Бойко Борисов, който преди седмица намекна, че може да подаде оставка, ако парламентът не ратифицира договора с банките посредници за поемането на дълг от 16 млрд. лв.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни