Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Изключват Пирин от туристическите зони на Юнеско

Изключват Пирин от туристическите зони на Юнеско

На проведеното на 24 март заседание на Консултативния съвет за Новия план за управление на Пирин той реши да поиска изключване на туристическите зони от ЮНЕСКО. От 25-членния състав присъстваха 21 участника като от тях - 17 бяха „за“ предложението, 3-ма „против“ и 1 „въздържал се“.


Мотивите са, че през 2008 г. тогавашният министър на околната среда и водите разпорежда включването на допълнителни 12 хил. хектара от територията на Пирин и с това към настоящия момент целият Национален парк Пирин е обект на ЮНЕСКО.
В рамките на Европейския съюз това е единственият случай, в който такава голяма територия цялостно е обект на ЮНЕСКО. Номинацията, изготвена през 2009 г. от МОСВ, е непрозрачна без провеждане на задължителните обществени обсъждания. Не са спазени принципите на Хартата за устойчиво развитие на ООН, съгласно която отчитането на социално-икономическите и демографски фактори, както и мнението и желанието на местните власти и общности е задължително, съобщават от Консултативния съвет.
Оттам твърдят, че утвърдената тогава номинация е в ущърб на опазването на Пирин като Обект на световното природно наследство. С изключение на 2.2% т.нар. буферна зона на останалата територия на парка е невъзможно развитието на туризма. Принудително са ограничени и възможностите за участие на местните общности при съхранението и управлението на Пирин. Липсата на интеграция на местните хора и приобщаването им при опазването на планината създават предпоставки за огромни нарушения. Допуска се на територията на Пирин да се извършва незаконна бракониерска сеч, лов, замърсявания на водите.
Становището на Консултативния съвет е предложените от изпълнителите „Пролес инженеринг“ туристически зони 3929 хектара или 9.7% от територията на парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО. Като разбира се, туристическите зони остават в границите на Национален парк Пирин и тяхното управление се осъществява съгласно Закона за защитените територии.

И така се узакони краят на една планина...
Как го правят без да питат милионите българи какво мислят? Докога ще се вземат лоши за българите решения? Няма ли най-накрая всички да забравят политическите си пристрастия и да изметат боклуците от центъра на София? Това не ви е бащиния, бе, нагли селяндури! Не селяни, а СЕЛЯНДУРИ!

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни