Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Павлова: Има или няма „мъртви души“ няма как да бъде потвърдено

Павлова: Има или няма „мъртви души“ няма как да бъде потвърдено

Доколко избирателните списъци са актуални и има ли „мъртви души“ запита народният представител Димитър Байрактаров регионалния министър Лиляна Павлова.


Кога за последно са били актуализирани избирателните списъци, какъв е броят на живите избиратели на възраст над 110 години и какъв е броят на избирателите, живеещи в чужбина, недоумя Байрактаров. Съгласно Изборния кодекс избирателният списък трябва да включва всички български граждани с лична карта, независимо къде живеят в света. Затова има ли или няма „мъртви души“ в избирателните списъци няма как да бъде потвърдена. Това са живи хора, които имат лична карта. Така че „мъртви души“ в този смисъл няма, обяви министърът на регионалното развитие. 51 са столетниците на възраст над 110 години, дали те са живи не можем да преценим, а служителите на ГРАО не могат да отпишат лицето без акт за смъртност, продължи тя. 521 920 души живеят в чужбина, отбеляза още тя и допълни: „Вероятно тяхното число е много повече, тъй като заминавайки за чужбина, те трябва да се дерегистрират, а те не го правят“. Отговорът ни вкарва в още няколко хипотези, заключи Байрактаров. По думите му има много сериозно разминаване между официалните данни на МВР, което е натоварено със задачата за издаване на лични карти. Според тях имащите право на глас са 6 млн., а тези с лични карти милион по-малко. Спокойно България може да се обяви в рекордите на Гинес като страна на столетниците, категоричен бе народният представител. Злоупотребява се и с пенсиите на умрели хора, много от кметствата и общините не си вършат работа. Трябва да се промени тази система на очерняне на личния картон, който се води с молив и кметът може във всеки един момент да ви превърне от мъж в жена, заяви още Димитър Байрактаров. Актуализацията на база данни се прави по електронен път, побърза да го поправи Павлова. „Този един милион души, които споменахте, също се взимат предвид, независимо че не живеят на територията на страната“, изрична бе тя. Иначе Павлова призна, че има нужда от промени в изборния кодекс.

Медия

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни