Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Букурещ сваля драстично ДДС, акцизи и осигуровки

Букурещ сваля драстично ДДС, акцизи и осигуровки Букурещ сваля драстично ДДС, акцизи и осигуровки

Радикални промени в данъчната система на Румъния влизат в сила от 1 януари 2016 г., съобщи bTV. Данък добавена стойност (ДДС) ще бъде намален с 4%, акцизът на дизела с 20%, на акциза на

бензина с 18%, а акцизът на алкохола - с 15% за бирата и 30% за етиловия алкохол.
Проектът за новия Данъчен кодекс, който бе представен в сряда на правителствено заседание от румънския финансов министър Дариус Вълков, е централна тема в румънския печат днес.
„Новият Данъчен кодекс предвижда и намаляване на социалните осигуровки с по пет процента както за работодателите, така и за служителите, както и на плоския данък”, отбелязва вестник „Евениментул зилей”. Данъчните облекчения са единственият шанс на Румъния да съживи икономиката си основно чрез засилване на потреблението, казват представители на бизнеса, цитирани от изданието.
„Предложението за намаляване на стандартното ДДС на 20% може единствено да ни радва, защото това означава засилване на потреблението и съживяване на икономиката”, посочва Сорин Миня, председател на работодателска организация, допълвайки, че увеличаването на потреблението води до нови работни места.
„Данъчните облекчения, предложени от правителството, показват, че кабинетът се движи в правилната посока”, смята икономистът Аурелиан Докя. Според икономиста Раду Крачун намаляването на данъците трябва да се прави на фона на намаляване на сивата икономика.
Другите промени, включени в новия Данъчен кодекс, са диференцирана ставка по ДДС от 9 на сто за месо, риба, плодове и зеленчуци от 1 януари 2016 г.; микропредприятията с персонал от повече от двама души ще плащат 1% данък върху оборота, а микропредприятията без персонал или само с един служител ще плащат 3% данък върху оборота и 1530 леи на всяко тримесечие; местните власти ще могат да повишават данъците на сгради и имоти, които са неподдържани, с 500%. Тази мярка важи и за необработвани повече от две години земеделски земи, допълва вестник „Ромъния либера”.
„По този проект на нов Данъчен кодекс се работи изключително много и миналата година имаше множество дискусии с представители на бизнеса”, изтъкна румънският премиер Виктор Понта, допълвайки, че Данъчният кодекс ще бъде изпратен за обсъждане и одобрение в парламента след месец.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни