Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Николай Василев: България живее на дефицит седма поредна година

Николай Василев: България живее на дефицит седма поредна година Николай Василев: България живее на дефицит седма поредна година

Не смятам, че има краткосрочна опасност държавата да блокира, ако новият дълг не бъде гласуван в НС. България има фискален резерв и ако не бъде приет този резерв, може да бъде приета някаква

друга възможност. Това каза за БНР бившият министър на икономиката Николай Василев. Според него има няколко групи хора, които са против вземането на нов дълг. Според него хроничното изпадане на страната в голям бюджетен дефицит след 2009-а година е причината страната ни да увеличава дълговете си.
Ако сега 16 млрд. лева ни се струват много, ако продължаваме сега, сигурно след 10 години ще говорим за 40 милиарда лева и пак ще ни се струват много. Проблемът не е защо трябва да рефинансираме дълговете, а защо винаги харчим повече от миналата година. Според мен, причините са две - популизъм и липса на реформи, комнтира Василев.
България живее на дефицит седма поредна година. Тази година той ще е 2,5 млрд. лева, посочи Василев и реторично попита какво е извънредно тази година, та се налага такъв дефицит.
Когато се предложи каквато и да е реформа, опозицията или популистите винаги са против, а много интересно е, че те, след това са против и новия дълг. Един път казват, че има постна пица, което не е вярно, и че има суперзатягане на коланите, което изобщо не е вярно, а сега са и против дълга, коментира той.
Бившият министър призна, че е против поемането на нов дълг, но с други мотиви. Той се надява правителството да смени стратегията си така, че да няма нужда от нови бюджетни дефицити. От 2007-а година почти няма успешни реформи и намаляване на бюджетните разходи, констатира Василев.
Не ми харесва, че намеренията на Министерството на финансите са, че за всички следващи години, без изключение, да има милиарди дефицит. Тоест 2015-а - дефицит, 2016-а - дефицит, 2017-а - дефицит, 2018-та, 2020-а, 2030-а - само дефицит. Тоест, всяка година ще харчим повече пари, отколкото имаме. Това означава, че всяка година дългът ни ще става по-голям, посочи още бившият министър.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни