Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Крушката вече няма да се използва само за осветление, но и за предаване на информация. С новата технология Li-Fi, хиляди домакинства и офиси ще могат да използват осветителните си тела за пренос на данни и интернет достъп - 100 пъти по-бързо от сегашната Wi-Fi.

Li-Fi е изобретение на Харолд Хаас от Университета на Единбург още през 2011-а година. Тази технология използва видима светлина за комуникация – тя работи по подобието на много бърза сигнална лампа. Трептенията в този случай се използват, за да кодират информацията в бинарна форма от единици и нули. Това става толкова бързо, че за хората няма никакви неприятни и дразнещи промени в светлината.

В лабораторни условия Li-Fi технологията е постигнала 224 гигабита за секунда. За да сложим това в перспектива, Wi-Fi достига максимални скорости от 600 мегабита за секунда. Всичко това е много хубаво, но най-добрата новина е, че за разлика от други екзотични лабораторни технологии, Li-Fi вече се внедрява – естонската компания Velmenni започна тестове с технологията в офиси и индустриални сгради в Талин. В тези условия естонците са успели да постигнат скорости от около 1 гигабит за секунда, което отново е два пъти по-бързо от най-бързите Wi-Fi мрежи днес.

Освен скоростите, Li-Fi има и друго предимство – тъй като информацията се предава чрез видима светлина, тя не може да преминава през стени и други непрозрачни препятствия, което гарантира добра сигурност. Очевидно, това е и недостатък – потребителите ще загубят връзка, ако излязат от обсега на светлините. Друго предимство на технологията е, че използва много по-широк честотен спектър от наличната безжична свързаност, която се помещава в лентата между 2,4 и 5 гигахерца.

Предстои да видим дали технологията ще навлезе по-масово, но има добри предпоставки това да се случи, тъй като модификацията на обикновените осветителни тела така, че да служат за пренос на данни, не е никак трудна и скъпа.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Новините от

Региони

България

Енергетика

Шистов газ

Следвайте ни