Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Американските служби очакват фалити и нова 25-годишна Голяма депресия

Американските служби очакват фалити и нова 25-годишна Голяма депресия

Всички американски разузнавателни служби и агенции, включително ЦРУ и ФБР вече алармираха, че САЩ са изправени пред риска от колапс на икономиката, а основните заплахи са две – огромните

дългове, които страната продължава да трупа и падането на долара като световна резервна валута. Според някои хора в разузнавателните кръгове САЩ всъщност вече са във фалит.
Ето какво разказа в ексклузивно интервю за „Money Morning“ Джим Рикардс – бивш служител в ЦРУ и финансов експерт, работил на „Уол Стрийт“ в продължение на три десетилетия. Рикардс е един от най-уважаваните американски разузнавачи, прочул се също като един от преговарящите от заложническата криза през 1980-те, както и като „архитеткт“ на групата, наречена „мозъците“ на NASDAQ.
Според един от най-добрите умове в разузнавателната общност на САЩ, на 08 април 2015г. Америка ще влезе в най-тъмните икономически периоди в своята история – Великата депресия от двадесет и пет години. Рикардс заявява:
„Всеки знае, че имаме опасно ниво на дълга. Всеки знае, че Федералният резерв отпечатва трилиони долари безразсъдно. Това не е тайна. Но сега, всички признаци са мигащи ярка червена светлина, което показва, че ние скоро ще пожънат това, което сее. „
Според Рикардс САЩ се намират там, където са се намирали по времето на Голямата депресия. И знак за това е индекса на мизерията в Съединените щати. Този уникален механизъм бе създаден преди десетилетия, за да се определи колко близо, или далеч, се намира американското общество от социален колапс. Просто обяснено той взима истинската инфлация и я прибавя към нивото на реалната безработица.
Федералния резерв обаче няколко пъти промени начинът, по който индекса на мизерията се пресмята през годините. Според Рикардс това има целта да прикрие реалното състояние на американската икономика.
„Днес рядко ще чуете правителството ни да говори за индекса на мизерията публично., казва Рикардс. „Причината е в това, че те не искат да знаем истината. А истината е, че индекса на мизерията е достигнал по-опасни нива от тези във времето на Голямата депресия. Това е сигнал, че икономическата система е пред колапс“, допълва той. Експертът назова и най-големи опасности и индикации, сочещи, че американската икономика е пред фалит.
Рикардс предупреди, че е възможен до 70% срив на стоковите пазари, което ще доведе до щети за около $100 трлн.долара, а на САЩ ще са нужни поне 25 години в състояние на нова „Голяма депресия“, за да се възстанови.

Индекс на мизерията - какво ли пък е това?

През далечната 1960 г. американският икономист Артър Оукън създава т. нар. US Misery Index или "Индекс на мизерията", наричан още "Индекс на дискомфорта", който представлява прост сбор от равнището на инфлацията и на безработицата за определен период от време.
Счита се, че покачването на безработицата от една страна и нарастването на инфлацията от друга, водят до повишаване на икономическите и социалните разходи в една държава.
В общия случай повишаването на растежа на икономиката е свързано с намаляване на безработицата и увеличаване на инфлацията и обратно – при спад на икономическия растеж се повишава безработицата и по този начин намалява инфлационният натиск. С други думи "цената" на ниската безработица е по-високата инфлация и обратно. Съществува и среден вариант, при който едновременното покачване на безработицата е съпроводено с увеличаване на инфлацията, което състояние на икономическата активност се нарича "стагфлация". Подобно икономическо явление се наблюдава по времето на президента Ричард Никсън през 70-те години на миналия век.
По време на предизборната кампания през 1976 година в САЩ кандидатът на демократите Джими Картър използва активно "Индекса на мизерията" в своите речи, печелейки надпреварата за Белия дом. По ирония на съдбата обаче именно при управлението на Джими Картър US Misery Index достига най-голяма стойност от 21,98% в своята история. Картър губи последвалите избори през 1980 г. от Роналд Рейгън.

Къде е България според Индекса на мизерията? 

usa2Българският аналог на индекса варира в твърде широки граници, ако се вземат стойностите за инфлацията и безработицата отпреди февруари 1998 година, поради хиперинфлацията. При конструирането му са използвани данни за месечната инфлация на годишна база (източник: НСИ) и равнището на безработица за всеки месец (Източник: Агенция по заетостта) за периода февруари 1998 г. - ноември 2008 г.
След въвеждането на Валутния борд през 1998 г. инфлацията спада рязко, а безработицата почти не се променя, което праща BG Misery Index на най-ниското му ниво от малко над 11% през април 1999. След април 1999 до юни 2000 година и безработицата и инфлацията отчитат покачване до максимална стойност за индекса от 29,8%.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Следвайте ни