Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Скандалът за нови 8 млрд евро заеми

СКАНДАЛЪТ ЗА НОВИ 8 МЛРД. ЕВРО ЗАЕМИ СКАНДАЛЪТ ЗА НОВИ 8 МЛРД. ЕВРО ЗАЕМИ

• И секретите му - подписаните договори по него като основа за анализ
• Финансовата ситуация с дълговете на България е според поговорката ни: от трън - на глог

Гледаме всеки месец в социалните мрежи да има поне по една скандална и неизвестна до публикуването й сензация. Тези последни месеци се посъбраха доста, но ще пуснем още една – общественият интерес го налага.
Става дума за скандала с 8 млрд. евро (16 млрд. лева) нови заеми, които поиска правителството.
И една бележка: документацията е засекретена в секретното деловодство на парламента и в МФ. Разбира се, аз няма тъпо да се обясняваме за получена анонимно флашка с договори в пощенската кутия.
За сведение на МВР и ДАНС – никакви актуални или нови „червеи” не са нападнали и продупчили кутията ни, за да попаднат така в нея договорите. Ще им разкрием една тайна – те дойдоха чрез интернет адрес с FTP протокол - доказуемо и видно, за което не можем да носим никаква отговорност и да бъдем подведени под наказателна отговорност относно издаването на съкровени държавни тайни. Ясни сме, нали?

1. КАК ВЪЗНИКНА СКАНДАЛЪТ 8 МЛРД.?

На 6 февуари световната рейтингова агенция „Мудис” публикува съобщение, с което информира, че е присъдила рейтинг на България по Глобалната средносрочна програма за емитиране на държавни ценни книжа на България (нов дълг под формата на облигации) за 8 млрд. евро. (EUR8 billion Global Medium Term – GMTN) Т.е. ще взимаме поредните заеми от международните финансови пазари и затова сме получили оценка колко сме платежоспособни, за да знаят онези, които ще ни дадат парите.

https://www.moodys.com/research/Moodys-assigns-provisional-PBaa2-rating-to-Bulgarias-EUR8-billion-GMTN--PR_317871

Рейтингът Baa2 не е особено надежден, но все пак се води инвестиционен – т.е. има рискове да вложиш пари в български дългове, но не е глупост или спекулация, в която можеш да намажеш големи печалби, но и да изгориш с големи загуби.

---------------------------------------------------------------
Това едва ли е  меродавно за страната ни. Проблемът е в конфликта на интереси – от десетилетия рейтинговите агенции дават оценки, които им се заплащат именно от оценяваните. А който плаща, той поръчва музиката. Т.е рейтингът от обективен измерител на състоянието се превръща в стока, поръчана от онзи, който иска да я продаде на своите кредитори. И самият той е възложил и платил изработката й на агенцията за рейтинги.
Крахът на големи финансови структури с най-високи рейтинги в началото на световната криза показа от какви пороци страда тази система на оценяване. Заради нея рейтинговите агенции си попритварят очите, а понякога плътно мижат.
Но това е тема на дълга дискусия, а тук ни интересува нашия проблем за 8 млрд. евро заеми.
--------------------------------------------------------------------------

Обяснихме защо не се доверяваме на рейтинга, но са ни интересни бележките на агенцията. Онези, които ще ни дават парите, ги гледат под лупа, понеже там са истините, така да се каже. (агенциите чрез тях си връзват гащите)
Какво отбеляза агенцията в рейтинговата си оценка ( в резюме):
Какво може да понижи рейтинга нагоре/надолу?
А. Положително влияние върху рейтинга на държавните облигации на България може да окаже:
- намаляването на външната уязвимост на България,
- или влизане във валутен механизъм (ERM II - предверието на еврозоната)
- или намаляване на дела на външния дълг
- и размера на депозитите, деноминирани в чуждестранна валута. (!!! Дали обърнахте внимание? Това означава, че агенцията счита, че финансовата система и държавата ни са със спорни възможности и ресурси да гарантират валутните депозити, както и дълговете. Т.е. нещо от двата компонента е хубаво да промени стойностите си надолу.)
- процеси на структурната реформа, които биха могли да помогнат да се стимулира постоянен икономически растеж
Б. Натиск върху рейтинга надолу може да възникне при следните обстоятелства:
- продължителен период на слаби икономически резултати
- при провал на правителството да реформира банковия надзор, нови сривове на банковия сектор в тежкото негово финансово положение (!!! – я виж ти какво знаят по света, дето тук почти никой не смее да го приказва заради фантастични глоби и заплахи със съд)
- признаци на обрат в дългогодишната ангажираност на властите да удържат бюджетните дефицити и размера на публичния дълг.
Решението за степента на оценката беше взето на 5 февруари, а иначе искането за рейтинг е поставено още през миналата година – още преди да поискаме и вземе шестмесечния мостови заем за 1.5 млрд. евро.

2. КОИ СА УЧАСТНИЦИТЕ В ОПЕРАЦИЯТА И ЕДНА СВЕТОВНА БЪЛГАРКА

1. Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид - Лондон,
2. Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, (HSBC)- Лондон
3. Сосиете Женерал - Лондон
4. Уникредит Банк АГ – Мюнхен, Германия
5. Ситибанк Н.А. - клон Лондон,
6. Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ
7. Банк ъф Ню-Йорк Мелън
Естествено има и звена, които създават платформата, както се изразяват специалистите, за такива финансови операции – рейтингови агенции (3 бр.), Люксембургската борса, системи за разплащане и клиринг, адвокатски къщи и т.н.
Другият участник е МФ, българското правителство и парламент.

Основната фигура освен България въпреки поименика, който изброихме, е американската Ситигруп.
Ще възкликнете – ами, да, ние сме колония на САЩ, както гласи етикетът на пропагандата. Хм, по-скоро сме полуколония на Русия, но в случая е играло едно друго, не геополитическо, а много по-земно съображение.
Имаме си свой човек на високите ръководни равнища в Ситигруп.
Наш човек – българка.
Явно ситуацията е достатъчно напечена, та сме опрели освен до лобита и до хора, които познават страната ни, могат да я преценят, мислят, че рискът си заслужава.
И затова при всички тези именити банкови структури водещата е само една – за пореден път в последните години. То и във финансовия свят някой трябва да ти даде рамо – като по роднински, ако си го закъсал така.
Наскоро министър Лукарски се моташе на екскурзия в САЩ със своята приятелка, представена като командировка за делови срещи в Ситигруп. И запитахме – а защо не потърси среща с българката? Но май министърът и екипът му въобще не знаят за съществуването й.

Ето я!
--------------------------------------------------------------------------------
АНИ РАЙЧЕВА
Емигрира в САЩ през 1990 г. Благодарение на стипендия от международна фондация за подпомагане на образованието на жените учи математика в Принстън (елитен ВУЗ от Бръшляновата лига, в чиято библиотека са и моите книги) и се дипломира с отличие през 1994 г.
През същата година тя започва работа в инвестиционната банка. Там тя търгува с опции върху лихви. След близо 10 години работа на тази позиция се премества в отдела за РИСКОВИ ИНВЕСТИЦИИ на Citigroup.
Нейни колеги споделят пред Bloomberg, че Райчева е изключителен професионалист, като до 2008 г. тя управлява парите на клиенти с по-екзотични стратегии (т.е. рискови, на ръба на големия успех или провал) за увеличаване на възвращаемостта (печалбите). Преди финансовата криза, нейната група натрупва активи за близо 30 млрд. долара.

Вътре в Citigroup Райчева е известна като способен математик, опитен в управлението на риска, свързан с ипотечни облигации и колебанията на лихвените проценти. (математиката е много важна за тази професия).
Една бележка: в професионалната сфера на Ани Райчева в цял свят жените са много, много рядко изключение и влязат ли в тази професия, значи са много талантливи.

Когато се налага, а това е почти винаги, се работи денонощно - от сутрини през нощите до ранни зори без почивки, без съботи и недели, с невероятни обеми данни и корелации, с маси информации за факти, събития, корпорации, сделки, личности, интереси и т.н. Иска се здрава физика, голяма работоспособност и издръжливост, аналитичен ум, воля да защищаваш позициите си и оценките си, готовност за пътувания по цял свят и т.н. Според всички статистики финансовите анализатори са най-високо заплатената професия в света още в първата им година на трудовия им път. (и лошото в хубавото: голямо мнозинство от тях, макар и спечелили много и много пари до тридесетте си години, напускат още на тази възраст професията си - напълно амортизирани и физически, и психически)

От пет години Райчева е начело на нов ключов екип – занимаващ се с активи, включително пакети с ипотечни облигации, с уникални характеристики и деривативни инструменти, обвързани с индекси. В рамките на банката, хората се отнасят към фокуса на нейната група като към стратегическа инвестиционна търговия и се счита, че нейното звено е от решаващите за финансовото благополучие на огромната корпорация.
Самата Райчева сега е един от спонсорите на фонда "Гари Т. Капен" за подпомагане на образованието на жени и дарител на Нюйоркската филхармония и Международните детски градини в Ню Йорк. Инвестиционният специалист притежава апартамент в Палм Бийч, Флорида, и дом на около 80 км южно от Върмонт, в ски-курорта Килингтън.
-----------------------------------------------------------------------
Мисля си, че ако не беше и нейната фигура, България нямаше да има възможността в тези моменти да се надява на пари от международните финансови пазари.

3. РАЗМЕРЪТ НА ДЪЛГА И ЗАЩО СЕ ВЗИМАТ 8 МЛРД. ЕВРО?

8 млрд. евро ( с равностойност почти 16 млрд. лв.) се взимат за тази година, следващата и по-следващата. Следователно средно на година се падат по 5.33 млрд. лева.
Тези 5.33 млрд представляват 29,2% от сумата на всички приходи по републиканския бюджет и 26.1% от сумата на всички разходи по него.
Накратко – става дума не само за впечатляващи у нас размери на суми (по света 8 млрд.евро на финансовите пазари не са никакво чудо), а за колосални по размери средства спрямо сметките за портфейла на държавата ни.

**************Защо са важни %, които посочихме? *********
Защото размерът на дълга на една страна спрямо БВП е по-скоро мантра, етикет.
Има далеч по-важни показатели, за които медиите не говорят.
Освен размера на дълга много важна е структурата му – т. нар. матуритет (срок за връщане на заема) и остатъчния срок до падежа.
Едно е да вземете 10 000 лв. за 10 години, през които ще ги връщате или същите 10 000, но за три години. Вноските ви тогава нарастват над 3 пъти. Та затова в банката се интересуват каква част от дохода ви са вноските и от това зависи дали ще ви дадат кредит, дори и да имате тройно обезпечение с имоти и активи по сумата, дето искате да вземете.
Мисълта ми е, че проблемът не е толкова в размера на дълга спрямо БВП.
Вижте например Япония и нейния огромен държавен дълг – 230% от размера на нейния БВП. (БВП – брутен вътрешен продукт е цената на всички произведени стоки и направени услуги за една година от една страна) Но Япония е с високи рейтинги и никой не се съмнява в платежоспособността й. Плаща безпроблемно. А в Гърция процентът на държавния борч не е 230%, а 175% от БВП, но Гърция се води много тежко, неспасяемо фалирала.

Значи проблемът с дълга не е толкова в размера му, както се кълнат маса анализатори и специалисти, а във възможността да се обслужва, да се плащат вноските по него.
Тази възможност зависи не толкова от общия размер на дълга спрямо БВП и абсолютната му стойност, колкото от размера на сумата по годишни лихви и погашения към БВП. И най-вече от стойностите им към сумите в държавния бюджет.
Това е ИСТИНСКИЯТ ПОКАЗАТЕЛ ЗА ДЪЛГОВОТО СЪСТОЯНИЕ на една държава, а не вицовете, които ги наричат финансови анализи.

Защото може да имаш нисък по размер дълг, но големи вноски спрямо бюджета си и да загазиш, да влезеш в дългова спирала.
А точно тук България загазва безумно (точно така загази Гърция).

-------------------------------------------------------------
ИСТИНСКИТЕ РАЗЧЕТИ
Например само за 1 година (от края на 2013 до началото на тази) средната продължителност на емисиите в обръщение (за вътрешния дълг) е паднала от над 8 години на 6.92.
Вътрешния дълг с остатъчен срок на погасяване до 1 година е 24.4% от общия му размер. Т.е. освен лихви трябва да се погасят и главници за 2.013 млрд. в рамките на 12 месеца. (други 4 млрд. надвисват за плащане в срок от 1 до 5 години - без новите заеми, които ще взимат)
При външния дълг 33.8% от сумата трябва да се погаси в срок до 12 месеца. Това са 2.393 млрд. евро. Като извадим вече погасения доларов заем на Велчев през януари остават едни близо 1.6 млрд. евро. Т.е. почти 3,2 млрд. лв.
ОБОБЩЕНИЕ:
Само погашенията на заеми за следващите 12 месеца са 5.3 млрд. лева. Отделно са лихвите, засега изчислени за 0.85 млрд. (вероятно сумата им ще нарасне)
Стават 6.15 млрд. лв.
--------------------------------------------------------------

Републиканският бюджет е 18,2 млрд. приходи и съответно разходи и трансфери 20,4 млрд.
Т.е. разходите на България за дълга й представляват 34% (над една трета) от приходите и 30% от разходите и трансферите на бюджета.
Държавата няма как да ги плати освен с рязане – например да се откаже ВЪОБЩЕ от пари – например за здраве+образование+армия...

Това означава, че
ДЪЛГЪТ НА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е СТАНАЛ НЕПЛАТИМ.

Та затова е направен бюджетен номер - погашенията на главниците са извадени от бюджета и са под линия, като се финансират с нови заеми, а в бюджета са посочени плащанията само за лихви.
Понеже тази сума от над 6 млрд. е невъзможна за държавата - няма как да я плати, та затова се взимат новите заеми - м.г.. за 8 млрд. и тази също поне за толкова, както са записали. (общо са 16 млрд. до тук без новия скандал за тези 16 млрд.= 8 млрд. евро). Това се нарича дългова спирала.
В Гърция дълговата спирала стигна точката, от която няма връщане назад през 2008 г., а през 2010 вече го научи и разбра целият свят.
У нас ситуацията се развива по абсолютно сходен начин и при тези калинки - управляващите елити, които се изреждат на руля на властта, не виждам никаква възможност за обръщане на тренда.


4. КОЛКО ЩЕ НИ СТРУВАТ ТЕЗИ 8 МЛРД.?

Някои опоненти на управляващите – например от БСП изчислиха, че Заем с годишен процент на разходите (ГПР) 10.25% за срок от 30 години би струвал 24 139 000 000 евро (24.139 МЛРД ИЛИ РАВНОСТОЙНОСТ 47.312 млрд. лева). Това е тройно повече от взетото.
Но защо лихва от 10%. Ами защото до този размер е записана в Проспекта на Глобалната средносрочна програма за емитиране на държавни ценни книжа на България.
И вместо да ви даваме съответните пасажи от Проспекта на Програмата, ще ви дадем картинка от Мотивите към Законопроекта, подписани от министър-председателя на Република България – в случая Бойко Борисов като вносител от името на правителството. И цитат:
~~~~~~~~~~~~~~~
"за нуждите на ратификационният процес и каквато е наложилата се практика (бел. - аз и за предишни заеми твърдях и доказвах, че лихвата и доходността са по-високи от официално сочените, ама кой да ме чуе), в документацията е посочен и максимален лихвен процент на облигациите в размер до 10%..."
~~~~~~~~~~~~~~~
Има и изключително тъпо обяснение, че това с 10% се прави, за да заблудим външните инвеститори, които ще купуват облигациите ни. Е, защо не запишете и 20%, за да ги шашардисате съвсем, та да ви поискат поне 18% лихва?!
Посочена висока лихва означава кукичка за шарани – да се изкушат въпреки риска да дадат парите си заради високите печалби.
Значи и признание пред финансовия свят, че сме фалирали на практика, щом определяме такива граници на лихвите.
Такава висока лихва означава, че доверието в България като платец е НУЛЕВО.
Тя означава, че рейтингите ни са изкуствено завишени само заради стремежа на финансовите корпорации да извършват съответната сделка, да инкасират таксите и комисионните, да разхвърлят облигациите ни на разни наивни рибки и фондове със съответното заплащане за услугата и да гледат накрая сеира.

Обаче изчислените от опонентите на програмата 24.139 млрд. евро, които ще трябва да върнем при такава лихва, наистина са погрешни. Но не защото в случая не ги бива в сметките. Не ги бива управляващите, понеже лъжат за срока на заема.
Ако заемите бяха толкова дългосрочни – 25-30-годишни, с две ръце бихме прегърнали операцията.

Тогава операцията с тези 8 млрд. щеше да се нарича реструктуриране. Заменяш дълг, който сега трябва да изплатиш с друг, който ще се изплаща за години и години напред.
Вярно, лихвата е непомерно висока, обаче вноските по главниците заради дългия срок са ниски. Т.е. вместо да платиш главници за 5.3 млрд. тази година, ще платиш средногодишно само по 176 млн. (при 30-годишен заем) за три десетилетия напред. Тази разлика между милионите и милиардите компенсира по-високата лихва с излишък. Общо с лихвите стават 706 млн за година срещу иначе дължими сега между 5-6 млрд.
Така излизаш от ямата на фалита, макар че в крайна сметка изпълзяването ще ти струва по-скъпо.

****************** Екзотиката*****************************
Да, ама заемите не са дългосрочни, а по дефиниция (GMTN) са средносрочни. (5 до 10 години). Проблемът е, че и това не е вярно вече въпреки названието. Могат да са от 9 месеца, но могат дори и да са до ... 100 години! (има една такава емисия в света)
Най-често са 10-годишни. Но ако българските книжа излязат с този срок, то това не е никакво преструктуриране на дълга, а просто едно отлагане във времето, през което проблемите ще станат още по-големи и неизбежната катастрофа – още по-тежка.
Пиша "ако", понеже става дума за „екзотичен” финансов инструмент, сравнително новороден през 90-те години на XX век и използван основно от фирми и корпорации. (признаваме си, че не сме такива експерти за разлика от родните финансисти – не знаем някоя нормална държава, която да е издавала такива книжа, но е възможно и да има страна от Третия свят!)
Екзотични са за държава от ЕС.
Сетихте ли се какво прочетохте по-нагоре – та нали структурата на Ани Райчева в Ситигруп се занимава именно с такива екзотични операции. Най-вероятно именно тя и нейните хора са готвили документацията, понеже у нас няма нито един специалист или що-годе донякъде вещ в тази област.
Изненадани сме обаче защо родните корифеи не са се консултирали по емисиите и с др. експерти по света, естествено при условия за дискретност.
Защото у нас възникнаха ужасно много въпросителни след прегледа на документите и запознаването с особеностите на тези емисии.
И като познаваме родната крадлива върхушка, с две ръце може да се закълнем, че този вид книжа са безкрайно удобни като спекулативно, в уж законова форма средство за обогатяване зад кулисите на онези, които определят условията по тях – т.е. родните управници и политици.
*******************************************************

Medium-Term Note книжата са особен вид и много, много се различават от облигациите.
По принцип те са предназначени за купуване от дребни инвеститори – частни лица, малки фирми, (а те се подвеждат най-лесно с лъскави фрази и обещания). Но когато трябва, се купуват и от големи банки, финансови корпорации и фондове. (те обаче знаят и кога да се отърват от тях)
Не се продават отведнъж, а може и години наред. Въобще не може да се каже, че срокът им е закован, дори и да го има в документите, понеже съществуват най-различни опции относно падежи, условия, обвръзка с движение на рейтинги, с разни цени, борсови и макроикономически индекси (нашия случай).
Има възможности за промяна дори и на лихвите, макар че формално са като заковани и неизменни, както е в родния сценарий.
Има възможности за кол и пут опции.
========================================

Т.е. онова, което ще гласува парламентът (чийто членове са абсолютно неграмотни в тази сфера) въобще няма да има значение.
Дори сегашното правителство да не излъже, дори министърът да не премълчи или да послъже, то още утре условията по тези заеми могат да се променят. Радикално!
Без ратификация от Народното събрание, без решение на правителството, по искане от инвеститорите, само от МФ по договорка с агентите/посредниците по емисията.
Маса такива детайли открих по документацията.

*** *** *** *** *** ***

Тези детайли могат да са за сметка на нашия джоб! Една фирма е собственост или отговорност на онези, които издават книжата.
Държавата ни не е собственост на управляващите ни. Но в България, както виждаме десетилетия наред, не им й е била, не е и май няма да е им е и отговорност.
Именно това е, което ни плаши безкрайно. Затова ли е избран този екзотичен финансов инструмент, толкова нетипичен, неприлаган и неприложим при държавните дългове, които са поле на обществен интерес?
И именно това е големият въпрос, а не само и единствено разкритията за срокове, суми, лихви и т.н.
Образно казано - вместо финансовото магистрала на държавните дългове е избрано безпътието и офроуда на ралито „Дакар”. Знаем в това най-трудно автомобилно състезание в света колко са чести катастрофите и смъртните случаи.
А във финансовия му еквивалент, която ще се експериментира и прилага у нас от родните пилоти и навигатори?!


Документация:

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Следвайте ни