Menu
Сурва - фестивал на маскарадните игри

Сурва - фестивал на маскарадните иг…

Международният фестивал н...

Милиардерите в света

Милиардерите в света

Картата горе показва държ...

Случаят Хитрино - къде е истината

Случаят Хитрино - къде е истината

В тази статия копираме мн...

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз от Wi-Fi.

Li-Fi е бъдещето. 100 пъти по бърз …

Крушката вече няма да се ...

Нови контролни талони от месец май!

Нови контролни талони от месец май!

От края на този месец ще ...

Преподписаха договорите на НЕК с Марица Изток 1 и Марица Изток 3

Преподписаха договорите на НЕК с Ма…

Изпълнителният директор н...

"Турски поток" – пореден етап от енергийната война

"Турски поток" – пореден …

Какво се случи с "Южен по...

Началото на голямото бягство на българина от Черно море

Началото на голямото бягство на бъл…

Нека си кажем истината в ...

Протестърката Ивет освен "умна и красива" се оказа и "най-подходящ кандидат" за усвояването на 20 млн. лева чрез 2 държавни поръчки

Протестърката Ивет освен "умна…

Само за половин година фи...

Училище на сатаната

Училище на сатаната

В САЩ откри врати първото...

Prev Next

Вдигат паметник на хан Тервел в Стара Загора

Вдигат паметник на хан Тервел в Стара Загора

Сдружение за издигане на паметник на хан Тервел в Стара Загора бе учредено в областния град. За председател на управителния съвет единодушно беше избран историкът проф. Божидар Димитров,

директор на Националния исторически музей, а за почетен председател – кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Старозагорският градоначалник получи дар от проф. Димитров картина с лика на хан Тервел. В сдружението, отворено за нови членове, които могат да помогнат за реализация на идеята, участват още куп именити старозагорци и съмишленици.
Идеята за паметник на Св. Тервел Теоктист - цар Български не е нова. Преди пет години общинския съвет приема единодушно предложение за изграждане на монумент на този велик български владетел. Определено е дори мястото - непосредствено до съдебната палата. Впоследствие обаче архитекти и скулптори се противопоставят с аргумента, че мястото е неподходящо за внушителен по мащабите си паметник, какъвто заслужава Тервел.
Стана ясно, че участниците в новото сдружение ще настояват за отреждане на ново по-подходящо място за паметник на големия български държавник и първи европеец хан Тервел. Първият у нас паметник на Тервел ще бъде и повод Европа и светът да обърнат внимание на България и да отдадат заслужена почит на Спасителя на Европа, смятат още инициаторите. Те припомнят, че хан Тервел има особено важна роля в историята на Стара Загора. През 708 г. той получава областта Загора като дар от византийския император Юстиниан II заради помощта, която му оказва да прогони свалилите го от власт узурпатори и да си възвърне отново короната.
Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект на монумента. Самият паметник трябва бъде готов най-късно до 2017 г., когато ще се чества 1300-годишнината от началото на паметната битката при Константинопол срещу арабите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Следвайте ни