Интервю на президента Владимир Путин за германския канал ARD

автор ZONABG.COM

Владимир Путин в интервю за германския канал ARD отговори на въпроси за ситуацията в Украйна, за санкциите и отношенията на Русия и ЕС. Интервюто се публикува в съкратен вариант.

Х. Зайпел: Уважаеми господин президент! Вие до сега сте единственият руски президент, който се изказа в Бундестага. Това беше в 2001 година. Вие говорихте за германско-руските отношения, за строителството на Европа заедно с Русия, но вие предупреждавахте. Казахте, че е необходимо да бъдат изкоренени идеите на „студената война”. Вие също казахте, че всички живеем в обща система на ценности, но не си доверяваме. Защо още тогава бяхте малко песимистичен?
В. Путин: Първо, никого не съм предупреждавал и не съм бил песимистичен. Просто се постарах да направя анализ на предишния период на развитие на ситуацията в Европа и в света след като Съветският съюз прекрати съществуването си. Позволих си да прогнозирам ситуацията при различни варианти на нейната развитие. Струваше ми се, че това беше достатъчно обективен анализ. Изхождах от това, че знаейки проблемите на миналото, ние трябва да преминем към много по-комфортно и взаимноизгодно строителство на отношенията в бъдещето.
Х. Зайпел: НАТО провежда учения в акваторията на Черно море, край руските граници, а руски бомбардировачи провеждат учения в европейското въздушно пространство. Струва ми се, министърът на отбраната заяви, че те ще долетят дори до Мексиканския залив. Всичко това говори за преиздаване на „студената война”.
В. Путин: Количеството натовски бази расте. Нима руски бази са разхвърляни по целия свят? Не, това са бази на НАТО, американски бази са разхвърляни по целия свят, в това число и близко до нашите граници, тяхното количество се увеличава.
Освен това съвсем неотдавна бяха приети решения за разгръщане на сили за специални операции отново в непосредствена близост до нашите граници. Вие споменахте за различни маневри и полети на самолети, движения на кораби и т.н. Това така ли е, или не? Да, така е.
Но първо, вие казахте, или това е бил неточен превод, за това, че в международното европейско въздушно пространство. То или е международно, неутрално, или е европейско. Нашите учения преминават изключително в международни води и в международно въздушно пространство.
След 1992 година ние взехме решение да прекратим полетите на нашата стратегическа авиация. В същото време в течение на много години нашите американски партньори продължаваха да патрулират със свои ядрени сили, самолети(за това говоря) по предишните маршрути, в това число близко до нашите граници. И затова преди няколко години, виждайки, какво става, че никой не прави насрещни стъпки, ние възобновихме полетите на нашата стратегическа авиация в отдалечени райони на патрулиране.
Х. Зайпел: Причина за сегашната криза стана споразумението на ЕС и Украйна. И наименованието на това споразумение е относително безобидно. То се нарича „Споразумение за асоцииране между Европейския съюз и Украйна”. Централен пункт на това споразумение е откриване на достъп на ЕС за Украйна и обратното. В какво е опасността за Русия? Защо вие сте против това споразумение?
В. Путин: На практика в сферата на икономиката почти се наблюдава същото, каквото става в областта на сигурността. Говорим едно, а извършваме друго. Говорим за необходимостта от създаване на единно пространство, а на практика прокарваме нови разделителни линии.
А какво е предвидено в споразумението за асоцииране? Много пъти съм казвал, но явно трябва да повторя: ще бъдат ликвидирани митата за европейски товари на територията на Украйна. Но Украйна вече е членка на зоната за свободна търговия в рамките на ОНД и между Русия и Украйна няма митнически тарифи. Какво означава това? Това значи, че европейски товари пряко през украинска територия ще преминават на митническата територия на Русия.
Има много други неща, които може би не са понятни на хората, които не са посветени н тази проблематика, но те съществуват. Какви са те? Това е техническото регулиране, което в Русия не съвпада с Европейския съюз, ние имаме други норми. Това нормите на техническия контрол, фитосанитарните норми, това е определението на принципа на произход на товара. Как можем всичко това да допуснем? И първоначално казахме: „Слушайте, ние сме „за”, но нека да правим това постепенно, имайки предвид реалните проблеми, които могат да възникнат между нас и Украйна”. Какво ни отговориха? „Това не е ваша работа, не пъхайте носа, където не трябва”.
Х. Зайпел: Когато ставаше дума за споразумение с Украйна, все пак преговорите продължиха твърде много време. Когато през ноември миналата година бившият президент не подписа това споразумение, избухна вълна от насилие, много хора бяха убити на Майдан. Вие внимателно следяхте събитията и бързо реагирахте. Вие, така да се каже, анексирахте Крим. Западът сметна това за нарушение на международното право. Вие недооценихте реакцията на Запада и възможните санкции, които бяха въведени?
В. Путин: Ние смятаме тази реакция за абсолютно неадекватна на онова, което стана.
Когато слушаме претенции по повод на това, че Русия нарушила международното право, то нищо друго, освен удивление не предизвиква в мен. Международното право – какво е то? Това преди всичко е Уставът на Организацията на обединените нации, това е международната практика и обяснението на тази практика от съответните международни инстанции.
Дълбоко съм убеден, че Русия не е допуснала никакви нарушения на международното право. Да, аз не крия, разбира се, фактът, и никога не сме го криели, нашите въоръжени сили, пряко ще кажа, блокираха въоръжените сили на Украйна, разположени в Крим, но не за да накарат някого да гласува, това е невъзможно да се направи, а за да не допуснат кръвопролитие, да дадат на хората възможност да изразят собственото си отношение, как те искат да определят своето бъдеще и бъдещето на децата си.
И освен това ние имаме ярък и свеж пример- прецедентът Косово. И нищо друго, освен това, което беше извършено в Косово, в Крим не беше направено.
Х. Зайпел: Днес Украйна е разцепена, 4 хиляди души загинаха, стотици хиляди бежанци, които в това число заминаха за Русия. В източната част на страната рускоговорещите сепаратисти искат широка автономия, някои от тях присъединение към Русия. Според Минското споразумение има примирие, но всеки ден загиват хора. Страната е в банкрут. По принцип в този конфликт загубиха всички. И Украйна, сигурно, на първо място, но Европа и Русия също загубиха. Как според вас изглежда бъдещето за Украйна?
В. Путин: Украйна е сложна страна, и не само по етнически състав, но и по процесите на формирането й в сегашния вид.
Има тя бъдеще и какво е то? Мисля, разбира се, че има. Това е голяма страна, голям народ – 43-44 милиона души население. Това е голяма европейска страна с европейска култура.
Но знаете ли, не достига едно нещо. Не достига, както ми се струва, разбиране на това, което може да бъде успешно, стабилно, процъфтяващо, нужно е всички хора, които живеят на тази територия, на какъвто и език да говорят(унгарски, руски, украински или полски), да почувстват, че тази територия е тяхна родина. За това те трябва да почувстват, чете могат да се реализират пълноценно тук не по-лошо, отколкото на други територии, а може би в някакво отношение и по-добре. Затова не разбирам такова нежелание на някои политически сили в Украйна дори да чуят за възможност на федерализация.
Сега чуваме само за това, че може да става дума не за федерализация, а за децентрализация. Всичко това е игра с думи. Трябва да се разбере, какво се влага в тези понятия: децентрализация, федерализация, регионализация. Може да се измислят още десетки думи. Необходимо е, хората, които живеят на тези територии, да разберат, че те имат също право на нещо, че те могат нещо да решават самостоятелно в своя живот.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети