НЕК договорила по-ниски цени с US тецовете

автор ZONABG.COM

Подписан е меморандум между НЕК и всяка една от американските централи – ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 за по-ниски цени на тока.

Това съобщи на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА.
Меморандумите предвиждат, че дългосрочните договори за изкупуване на произведената от централите електроенергия ще бъдат предоговорени и цените – намалени, каза Петкова.
От своя страна пък НЕК гарантира, че ще изплати просрочените задължения към двете централи. Надяваме се до края на март 2015 г. да се случи финалното предоговаряне на условията за дългосрочно изкупуване на енергията от централите, заяви Петкова.
Постигнатото споразумение ще позволи цената на тока да се задържи на сегашните си равнища и той да не поскъпва.
Държавната НЕК е натрупала над 700 млн. лв. дългове към двете централи и дълго време те не искаха да преговарят, докато държавната компания не им се издължи. До последно вреча са били обсъждани няколко варианта на договорите с американските централи.
Според експерти в бранша, тецовете са се съгласили на намаление на цените, при условие че бъде изкупувана 100% от тяхната енергия и те работят. Все още не е ясно какво ще е намалението, но няма да се удължават сроковете на договорите с централите като компенсация, каквато беше първоначалната идея.
Договорите с „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица-изток 3“ са 15-годишни и започнаха да текат от 2011 и 2009 г. съответно.
През миналата година Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) определи по-ниски цени на тока от двете централи, въпреки че реално такива не бяха договорени от НЕК. Това още повече увеличи дефицита, който натрупва държавната компания, и заедно с недостига заради ВЕИ-тата той стигна 600 млн. лв. годишно.
Отделно регулаторът попита Европейската комисия дали дългосрочните договори на високи цени с тецовете не са държавна помощ. До момента няма отговор от Брюксел.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети