Румен Радев иска умален андронен колайдер в София

автор ZONABG.COM

Румен Радев иска копие на големия адронен колайдер след визитата в ЦЕРН

Българският президент Румен Радев си пожела в България да бъде изграден умален модел на Големия адронен колайдер. Държавният глава бе на посещение в ЦЕРН, където се запозна с работата на над 13 000 учени и се срещна с над 100 български изследователи, които участват в управлението и поддръжката на съоръжението.

Българският президент не скри, че е впечатлен и си пожела в България също да бъде изграден такъв модел на колайдера. Но по-малък, за да може да отговори на ресурсите на страната ни. Към него обаче ще има лаборатория за адронна терапия, като в проекта ще могат да се включат всички балкански държави.

Както е известно, Големият адронен колайдер е ускорител, в който се сблъскват частици при скорост близка до тази на светлината. Тунелът с апаратурата се затваря в кръг от 27 километра. Досега учените използваха съоръжението, за да научат повече за атомната енергия, разбиването на атома на най-малките възможни частици и дори за изследването на черни дупки. Предстои още и изграждане на нов тунел, който ще е с диаметър от 100 километра и ще минава под Женевското езеро.

Президентът слезе на близо 250 метра под земята, за да се срещне с българските учени. И да се запознае с изследванията, които извършват там. Той успя да разгледа целия тунел и да види цялото трасе, тъй като един от елементите бе в застой поради регулярен ремонт, но затова пък бе достъпен за посетителите.

Радев е впечатлен от високата оценка към българските учени, както и от приноса, който те са дали в технологично отношение към изграждането и работата на колайдера. Той изрази надежда, че в България може да бъде изграден Международен институт за устойчиви технологии за Югоизточна Европа. И той ще бъде подкрепен от ЦЕРН и ще привлича множество млади учени.  И най-вече български специалисти.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети