САЩ отново организираха преврат във Венецуела

автор ZONABG.COM

Българските медии не отразиха опита за преврат във Венецуела, който изглежда като сценарий за американски екшън-филм…

Президентът Обама отправи сериозно предупреждение! В новия си план за отбрана „Национална стратегия за сигурност“ той написа:
„Ние сме твърдо с всички хора по света, чиято демокрация е в опасност, каквито са венецуелците.“
Но от приемането на съвременната си конституция Венецуела е една от най-демократичните държави в света по всички показатели. Тези думи на Обама означават, че той и неговата администрация ще направят всичко възможно да предотвратят Венецуела да върви по пътя на независимостта и просперитета.

И така – след Украйна и Венецуела през последните дни се тресе от размирици. Така наречени „протестиращи“ опитват да извършат метеж срещу законно избраното правителство близко до президента на страната Николас Мадуро. Световните информационни агенции посочват най-малко 9 души, загинали в резултат на сблъсъци между метежници, полиция и проправителствени протестиращи.

Президентът Мадуро, е пряк политически наследник на покойния Уго Чавес, който водеше твърда политика по отстояване националните интереси на венецуелския народ – засилена държавна социална регулация на икономическите процеси, както и защита собствеността на природните ресурси от чуждо посегателство. Независимо от квалификациите за ляво и дясно, тази политика може категорично да бъде определена като антиколониална.

Превратът

Действие 1-во: В края на месец януари „Ню Йорк Таймс” излиза демонстративно с уводна статия („Господин Мадуро в своя лабиринт”, 26 януари 2015 г.), в която унижава и подиграва венецуелския президент Мадуро, окачествявайки го като „безотговорен и деспотичен”. По същото време друг вестник ABC излиза с остър материал във водещо заглавие („Шефът на охраната на чавист №2 дезертира в САЩ, обвинява го в трафик на наркотици”, 27.01.2015), в който Диосдадо Кабело – председателят на венецуелския парламент и най-влиятелният след Мадуро политик се обвинява, че е наркобарон. Обвиненията идват от бившия служител и президентски охранител във Венецуела Леасми Салазар, който е бил на работа при президента Чавес, а сега е вербуван от американската Агенция за борба с наркотиците (DEA). По този начин той става понастящем новото „галено детенце” на Вашингтон във войната му срещу Венецуела.

Само след 2 дни „Ню Йорк Таймс” пуска на заглавна страница материал, който предвижда срив на венецуелската икономика и петролна индустрия („Парите от петрол намаляват, рафтовете по венецуелските магазини са празни”, 29 януари 2015 г.). Като тръби за липсите, статията пропуска да спомене задържането по складовете и продаването контрабандно от частните доставчици и бизнесмени на стотиците тонове храна и други всекидневни стоки. Целта е да се създаде недостиг, паника и недоволство към правителството, а също и да се оправдае рязкото покачване на цените. Същевременно американският вестник отбелязва едва едва и пренебрегва разнообразните въвеждани мерки от правителството за преодоляване на икономическите трудности.

Действие 2-ро: На 6-ти февруари 2015г. планът за преврат и елиминирането на демократичните венецуелски институции бе завършен. Изпълнението му бе планирано за 12-ти февруари.

„Операция Джерико“ бе контролирана от Националния съвет за сигурност под ръководството на Рикардо Зунига. Този „дипломат“ е внук на едноименния президент на Хондурас от Народната партия на Хондурас, който организира превратите от 1963г. и 1972г. в полза на генерал Лопез Арелано. Зунига е ръководел подразделението на ЦРУ в Хавана, където наема и финансира агенти с цел да създаде здрава опозиция срещу Фидел Кастро, докато най-надменно води преговори за възобновяване на дипломатическите отношения между САЩ и Куба.

Както винаги в подобни операции, Вашингтон са много внимателни да не бъдат хванати в организирането и ръководенето им. Тяхна запазена марка е да работят чрез фондации и неправителствени организации, които да подготвят и финансират лидери на бъдещ преврат. (В България подобна организация е „Америка за България“) Въпреки законовите препятствия, във Венецуела са намесени поне три американски НПО-та или фондации. В допълнение на това САЩ винаги търсят и намират съюзници, които да поемат част от преврата или отговорността за него. В съответния случай Германия трябваше да отговаря за защитата на представителите на НАТО, Канада за контрола над гражданското летище в Каракас, Израел за елиминирането на най-видните и уважавани последователи на Чавес и Великобритания за пропагандата в обществото. Следващата стъпка бе да се мобилизират политическите субекти и организации, които да подкрепят и признаят преврата (сенаторът от Вашингтон Марко Рубио, бившият резидент на Чили Себастиан Пинера, колумбийските президенти Алваро Урибе и Андрес Пастрана, в Мексико бившите президенти Фелипе Калдерон и Висенте Фокс и в Испания бившият правителствен президент Хосе Мария Аснар.)
За да оправдае преврата, Белият дом са принудили големи венецуелски фирми да складират стоки от първа необходимост, вместо да ги разпространяват. Идеята е била да се предизвикат опашки пред магазините и в тълпите да се внедрят платени граждани, които да предизвикват конфронтации и размирици. Но въпреки проблемите с доставките през януари и февруари, никога не се е случвало венецуелци да създават проблеми.
За да засили икономическото си въздействия, Барак Обама подписва закон за налагане на допълнителни санкции срещу Венецуела и някои от нейните лидери. Официалното становище, е че тези санкции се налагат на отделни хора, които били потискали студентските протести. На практика студентски протести не е имало, а Вашингтон са плащали не малко пари на банди, за да създават дирижирани сблъсъци с полицията. До момента псевдостудентите са убили 43 души за последните месеци и са всели страх в гражданите на столицата.

Военните действия са били наблюдавани от генерал Томас Гиъри от американската база в Маями и представителят на Пентагона Ребека Чавес. Те са наемали и възлагали задачи на частната армия Academi (бившата Blackwater), която сега се контролира от адмирал Боби Идман (бивш директор на Националната агенция за сигурност на САЩ) и Джош Ашкрофт (бивш главен прокурор на САЩ от администрацията на Буш-младши). Super Tucano с регистрация N314TG, закупено от американската фирма „Вирджиния“ през 2008г. за убийството на Раул Рейъс – вторият в йерархията на ФАРК (Колумбийската Народна Армия). Самолетът е трябвало да бъде маскиран като част от венецуелските ВВС. Той е трябвало да бомбардира президентският дворец Мирафлорес и други правителствени цели, включително Министерството на отбраната, управлението на разузнаването на ALBA и телевизионния кана Telesur.
Самолетът е бил на изчакване в Колумбия, а в Богота, в посолството на САЩ, е било установено централното командване на операция „Джерико“. Някои висши офицери, действащи и пенсионирани, са направили предварително обръщение към нацията, в което са обявили вземането на властта с цел да възстановят реда.

Сутринта на 12 февруари EL Nacional са публикували плана за преход, който е бил изготвен от Държавния департамент на САЩ. Според него е трябвало да се формира ново правителство, ръководено от бившия депутат Мария Корина Мачадо. Тя е президент на асоциацията Sumate, която инициира и загуби референдума за отстраняване на Уго Чавес от власт през 2004г. Още тогава тя и нейната организация бяха спонсорирани от американски фондации. Въпреки поражението си тя бе посрещната с чест от Джордж Буш-младши в Овалния кабинет през 2005г. През 2011г. тя е избрана за представител на щата Миранда, а три години по-късно през 2014г. е вече шеф на Панамската делегация в Организацията на Американските страни (OAS), но е бързо освободена от своите задължения поради нарушение на Венецуелската конституция.

За да улесни координацията на преврата, Мария Корина Мачадо организира симпозиум на 26-ти януари в Каракас под наслова „Гражданската власт и демокрацията днес“, на който присъстват голяма част от дотук изброените превратаджии. Всички тези приготовления не дават резултат. Венецуелското разузнаване следило отблизо заподозрените в заговор за покушение над президента Мадуро.
Още през месец май миналата година Мария Корина Мачадо и други влиятелни венецуелски граждани бяха обвинени в подготвяне убийството на Мадуро, посредством мейли, които са разменяли в месеците преди това, но обвиненията биват снети поради липса на солидни доказателства. Чрез следенето на тези конспиратори и техните дейности, Венецуелското разузнаване попада на „Операция Джерико“.
В нощта на 11 февруари водачи на операцията във Венецуела биват арестувани заедно с няколко агента на Мосад, а сигурността по въздухоплаването бива засилена. След труса в структурите на „Джерико“ и последвалите признания на арестуваните, на 20-ти февруари е арестуван и кметът на Каракас Антонио Ледезма за съучастничество. Президентът Николас Мадуро веднага излиза с изявление по медиите, с което разобличава плана „Джерико“ и участниците в него.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ се шегува с журналисти, които му припомнят преврата в Хондурас през 2009г., организиран от Обама, както и опита за преврат в Македония преди няколко седмици. Той обяви всички сегашни и минали обвинения за абсурдни и добавя:
„Всичко това е въпрос на дългосрочна политика. САЩ не подкрепят преходи с неконституционни средства. Политическите преходи трябва да бъдат демократични, конституционни, мирни и законни. Видяхме как няколко пъти венецуелското правителство отклонява вниманието от собствените си действия, като обвинява САЩ или други членове на международната общност в отговорност за събитията във Венецуела. Тези усилия представляват липса на сериозност от страна на венецуелското правителство да се справя с тежкото положение, в което се намира.“
За венецуелците неуспешния преврат им напомня, че трябва да пазят демокрацията жива и че винаги ще има кой да се опита да им я отнеме. Тези събития показаха, че САЩ не са се променили и са същата империалистическа сила, чиято единствена самоцел е да подчини света на своята воля.

Всеки управник, който управлява в полза на народа си, се заклеймява съответно като тиранин. Още нацисткият министър на пропагандата Йозев Гьобелс казва: „Дайте ми средствата за масова информация в ръцете и с тях ще превърна всеки народ в стадо свине“.
В това се състои отговорът на въпроса защо световни лидери като Башар Асат в Сирия, Виктор Янукович в Украйна и настоящия президент на Венецуела – Николас Мадуро днес са диктатори, терористи и врагове на световната демокрация.
Когато желаеш националното богатство да е в ръцете на собствения ти народ, ти си лош и трябва да бъдеш отстранен с всички възможни средства, включително и кръвопролития – това е печалната световна действителност на днешния ден.

Мислите си, че това е сюжет на филм? Че не е истина опита за преврат във Венецуела? Изгледайте тогава филма „Говорейки свободно с Джон Пъркинс“. Кой е той ли?

Дълги години Джон Пъркинс е бил „икономически убиец„, в света на международните финанси. Функция, която той извършва чрез убеждаване на държави от третия свят да предприемат мащабни проекти за обществени строежи. Тези проекти, финансирани от Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), служат за обогатяване на американски корпорации, докато в същото време създават осакатяващи дългове за тези държави, правейки ги зависими от САЩ.

 

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети