Вдигат паметник на хан Тервел в Стара Загора

автор ZONABG.COM

Сдружение за издигане на паметник на хан Тервел в Стара Загора бе учредено в областния град. За председател на управителния съвет единодушно беше избран историкът проф. Божидар Димитров,

директор на Националния исторически музей, а за почетен председател – кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Старозагорският градоначалник получи дар от проф. Димитров картина с лика на хан Тервел. В сдружението, отворено за нови членове, които могат да помогнат за реализация на идеята, участват още куп именити старозагорци и съмишленици.
Идеята за паметник на Св. Тервел Теоктист – цар Български не е нова. Преди пет години общинския съвет приема единодушно предложение за изграждане на монумент на този велик български владетел. Определено е дори мястото – непосредствено до съдебната палата. Впоследствие обаче архитекти и скулптори се противопоставят с аргумента, че мястото е неподходящо за внушителен по мащабите си паметник, какъвто заслужава Тервел.
Стана ясно, че участниците в новото сдружение ще настояват за отреждане на ново по-подходящо място за паметник на големия български държавник и първи европеец хан Тервел. Първият у нас паметник на Тервел ще бъде и повод Европа и светът да обърнат внимание на България и да отдадат заслужена почит на Спасителя на Европа, смятат още инициаторите. Те припомнят, че хан Тервел има особено важна роля в историята на Стара Загора. През 708 г. той получава областта Загора като дар от византийския император Юстиниан II заради помощта, която му оказва да прогони свалилите го от власт узурпатори и да си възвърне отново короната.
Предстои да бъде обявен конкурс за идеен проект на монумента. Самият паметник трябва бъде готов най-късно до 2017 г., когато ще се чества 1300-годишнината от началото на паметната битката при Константинопол срещу арабите.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети