Ядрен автомобил се захранва от 8 грама торий

автор ZONABG.COM

Вече мечтите и бляновете стават реалност. Американци изобретиха двигател, който може да работи с ядрено гориво. Създаването на кола, задвижвана от ядрена енергия датира от 2009 г., когато

Cadillac показа концепт, който в качеството си на гориво използва радиоактивен материал.
Тогава това беше само макет, защото никой не вярваше, ядрения реактор е воже да се побере в автомобил.
Чарлз Стивънс, съвместно с група инженери от компанията Power Systems е разработил ядрен реактор с такава цел. В концептуалния модел Thorium ще се използва тежкия, но слабо радиоактивен торий. Според учените един грам от този елемент може да замени близо 30 000 литра бензин.
Остатъкът от електроенергията, изработвана от реактора, може да бъде вкарвана в електропреносимата мрежа или да бъде насочена към други електрически устройства. Компанията на Стивънс е на мнение, че до 2 години ще може да покаже пред публика завършен прототип на превозно средства, задвижвано от ядрен реактор.
„Един грам торий произвежда повече енергия отколкото 28 000 литра бензин, а осем грама от този елемент са достатъчни да осигурят на Thorium вечен живот”, обяснява Стивънс. И уточнява, че двигателят тежи 227 кг., което го прави достатъчно лек и компактен, за да се събере под капака на стандартен автомобил.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети