Над 300 арестувани при протести в Хонконг

автор ZONABG.COM

Полицията в Хонконг арестува над 300 души на продемократични протести в сряда, включително първите, направени по новоприетия закон за национална сигурност, по-малко от 24 часа, след като той влезе в сила.

На фона на драматичните сцени хиляди протестиращи излязоха по улиците за 23-та годишнина от предаването на територията от Великобритания на Китай.

Този ход се разглежда като най-съществената промяна след отделянето на Хонконг от британското управление през 1997 г. и от критиците като пряка заплаха за политиката на „една страна,  две системи“, която създаде демократични свободи за Хонконг.

Полицията в Хонконг заяви, че са арестували общо около 370 души за участие в „незаконни събрания“ и други нарушения, като полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия за разпръскване на демонстрантите. Полицията каза още, че един служител е ранен от протестиращите и че други са подпалили барикада и са възпрепятствали движението.

Британският премиер Борис Джонсън заяви в сряда, че законът е „ясно и сериозно“ нарушение на съвместната декларация между Великобритания и Китай, която урежда предаването на Хонконг. Той добави, че ще изпълни обещание, дадено по-рано този месец, за предоставяне на паспорти и път към гражданство на 3 милиона жители на Хонконг.

„Разяснихме … че ако Китай продължи по този път, ще въведем нов маршрут за онези със статут на британски национален отвъдморски статут да влязат във Великобритания … и точно това ще направим сега“, каза Борис Джонсън пред Парламента.

Британският външен министър Доминик Рааб по-късно добави, че на правоспособните граждани на Хонг Конг може да бъде дадено разрешение за пет години да живеят във Великобритания, преди да кандидатстват за постоянен статут.

Тайван изрази подобна подкрепа. Китай все още не е отговорил.

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети