Защо цената в България на тока е висока

автор ZONABG.COM

Истината е проста: Определени хора трупат пари на гърба на нас гражданите ето как.

40% от евтиния ток от АЕЦ Козлодуй се продава чрез посредници, фирми с привилегии. Вместо НЕК да я продава управляващите я дават в частни ръце.

Скъпата електроенергия от ВЕЦ, ТЕЦ,ВЕИ , ФОТОВОЛТАЙЧНИ централи се продава на нас гражданите, защото е толкова скъпа, че никой не иска да я купува свободно.

Парадокса в случая е, че НЕК е принуден с закон да изкупува скъпата електроенергия с закон. Всеки строи централи, НЕК изкупува ел. енергията, а ние гражданите я заплащаме. Заплащаме за да може някой да си пълнят джобовете.
НЕК не е на загуба, защото няма ток, а защото има свръх производство.
ДКЕВР- тази структура определя производствените квоти и лицензите на скъпите производители, но да не си помислите, че тя работи в интерес на гражданите.
Вместо да вкарат евтините 40% от АЕЦ на вътрешния пазар, за да смъкнат цената. Те дотират частниците.
МИЕТ и УПРАВЛЯВАЩИТЕ, за да прикрият кражбите те вкарват мръсните договори в квалификация “Държавна тайна”

Ще дадем пример:
ТЕЦ МАРИЦА 1 и 3 произвеждат двойно по-скъп ток в сравнение с държавната ТЕЦ МАРИЦА 2 и това не е всички. Ние гражданите ще си купуваме скъпата им ел. енергия почти четвърт век.

Виновниците ще видите във филмите на края на статията.

ЕРП дружества – Ако погледнете сметките си за ток ще установите, че 52% от фактурата са за достъп, доставка и т.н.
Управляващите продали ги са за затвора. В разговор с тях те твърдяха, че тези дружества са на загуба. Но като са на загуба, защо си закупиха останалите % държавно участие. Просто е. Лъжат в отчетите си. Завишени разходи за консултантски услуги, неоправдано високи разходи за заплати и т.н.

Не им стига това, а ето ви и истината за АЕЦ БЕЛЕНЕ – кражбата продължава с години.

Стотици милиони източени покрай проекта АЕЦ „Белене“

Общо 117 милиона евро са източени от проекта АЕЦ „Белене“, показва одитен доклад, изготвен още през 2009 година от старши одитора на Българския енергиен холдинг Велко Пеев. Той разкрива, че за тази сума, платена от НЕК на различни компании, няма оправдателни документи. Докладът му бе публикуван на сайта на гражданския комитет „Не на „Белене“.
Изводите на одитора кореспондират напълно с разкритията, излезли наяве преди година по време на делото срещу бившия заместник-председател на Българския енергиен холдинг Тенчо Попов.
Най-шокиращият факт от доклада е сделката за стария реактор „Шкода“. Според оценката на международния консултант „БНП“ пазарната му цена е за 296 млн. евро. Той обаче е спазарен от НЕК в края на 2007 година за 205 млн. евро, от които към септември 2009 година са платени едва 64 млн. евро. Одиторът не е открил никакви финансови документи за общо 117 млн. евро.
В доклада му е намесено името и на компанията „Бон Марин Холдинг“, която държи договор за транспортирането на ядреното гориво на АЕЦ „Козлодуй“ и участва заедно с „Фрапорт“ в концесията на летищата във Варна и Бургас.
Отделно от липсата на всякакви документи по тези контракти, плащанията към консултанта по ядрения проект „Парсънс“ са надвишили 4 пъти първоначално договорена сума, а от българска страна не са направили никакви постъпки към компанията да ускори работата. По този договор има фактури без имена и подпис на съставители, както и самоволно надписване на суми, които са приети от страна на НЕК.
Одиторът разкрива, че в периода 1989-2007 година за консервацията на АЕЦ „Белене“ са платени общо 110 милиона лева (по 6 млн. на година), а тези разходи са оценени като „изключително високи“. Ако всички тези суми бъдат събрани щетите за държавата се приближават стремглаво към половин милиард лева.
„В случая с АЕЦ „Белене“ са налице основания да се допусне, че не са били възприети водещи световни практики по учредяване на компания със смесено международно участие, съответстващи на здравата икономическа логика“, се казва в един от изводите на доклада.

Сделката с „Атомстройекспорт“

Първото голямо нарушение от НЕК е допуснато в края на 2007 година, става ясно от доклада. Директорът на българската компания сключва рамково споразумение с „Атомстройекспорт“ за продажба на ненужния реактор „Шкода“ на 28 ноември, а министърът на енергетика Петър Димитров му разрешава да направи това едва на 13 декември.
С това си действие директорът на НЕК е нарушил директно Правилника за упражняване правата на държавата в държавните дружества, пише проверяващият.
Когато руската компания “Атомстройекспорт“ бе избрана за изпълнител на изработването на техническия проект, изграждането и пускането на централата в експлоатация, част от офертата бе изкупуването на доставеното преди повече от 25 години при първия старт на ядрения проект оборудване. Сред него бе и старият реактор “Шкода“, който руснаците решиха да използват за строежа на руска атомна централа в Калининград.
Одиторът заявява, че има основателни съмнения за двойно плащане за една и съща дейност – обследване на реактора. В крайна сметка почти две години по-късно на 15 септември 2009 година одиторът е разполагал с фактури, че „Атомстройекспорт“ е договорила и фактурирала с НЕК плащане на едва 87.6 млн. евро за оборудването.
Одиторът е установил, че от тях по сметките на българското дружество са преведени едва 64 милиона евро. От предприятието „Белене“ и БЕХ са го уверили, че предстои плащане на други 23.6 милиона евро, но не става ясно дали е това е направено.
Оправдателни документи за остатъка от 117 милиона евро обаче напълно липсват. В одитният доклад се споменава, че 40.2 милиона евро от тези пари е трябвало да бъдат платени на компанията „Бон Марин Лоджистик Варна“ ЕАД, която е трябвало да оправи митническите такси. Към момента на одита обаче фирмата не е представила никакви документи за направените разходи. Ако българската страна се е съгласила да плати целия превоз на оборудването, което се подразбира, то реакторът реално е бил спазарен за 165 млн. евро – 131 млн. евро под пазарната му оценка.
„Бон Марин Лоджистик Варна“ ЕАД е дружество част от „Бон Марин Холдинг“, чийто директор е крупният варненския бизнесмен Георги Бонин. Първата голяма сделка с държавата е през 2006 година, когато в консорциум с германската компания „Фрапорт“, „Бон Марин” спечелва търга за концесионирането на летищата във Варна и Бургас. През 2008 година компанията печели договор за транспортиране в Русия на отработеното ядрено гориво от АЕЦ „Козлодуй“. През същата година компанията влиза и в проекта АЕЦ „Белене“, след като подписва договор с „Атомстройекспорт“ за пълно транспортно осигуряване на строителството на централата. По същото време „Бон Марин“ сключва договор с НЕК за „пълно митническо представителство“ на електрическата компания.

Договорът с „Парсънс“

Одитният доклад установява, че през 2005 година с консултанта „Парсънс“ е сключен договор за 16.8 млн. евро, а в крайна сметка до 2009 година по него с допълнителните споразумения са платени общо 69.8 милиона евро.
Според одитора още при подписване на договора „Парсънс“ не са оценили истинската сложност на проекта и собствените си възможности. НЕК от своя страна не са настоявали пред консултанта работата да се приключи в срок, вследствие на което са платени 53 милиона евро в повече.
На всичкото отгоре част от фактурите, издавани от „Парсънс“, не са попълвани според българското законодателство – липсват имена и подписи на техните съставители. В НЕК са приемали и надплащане по фактури на „Парсънс“, от което българската компания е загубила 174 000 евро през юни 2009 година.
Главният прокурор: Има заведени дела, но експертизите се бавят
Преди текстът на одитния доклад да се появи в интернет главният прокурор Борис Велчев съобщи, че има две образувани дела по доклада на бившия заместник-председател на Българския енергиен холдинг Тенчо Попов за корупцията в НЕК. Едното е за „Цанков камък“, а другото е за поръчките за АЕЦ „Белене“. С уговорката, че няма да коментира конкретни дела, главният прокурор добави единствено, че са назначени експертизи, които още не са готови.
По-късно от прокуратурата разпространиха малко по-подробна информация, в която се съобщава, че информацията е постъпила от премиера Бойко Борисов към Велчев на 22 март 2010 година. Делото за „Белене“ е образувано на 25 март, а за „Цанков камък“ на 29 март. По тези дела са назначени финансово-счетоводни експертизи, които все още се чакат. Производствата се водят срещу неизвестен извършител от ръководството на НЕК.
За наличието на доклад от Тенчо Попов до премиера се разбра по време на делото за т. н. абсолютен престъпник. В този процес подсъдими за даване и уреждане на подкуп са бившият военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и самият Попов.
В едно от изслушаните пред съда специални разузнавателни средства (СРС) се чува как Попов обяснява в тесен приятелски кръг за „наглото крадене“ на „стотици милиони“ от проекта за втората атомна централа. По този повод Борисов заяви, че не разбира защо при „видни“ нарушения прокуратурата още не е образувала дела.

Единствения начин да свърши всичко това е следния:

1. Национализация на ЕРПеносните дружества.

2. Премахване посредниците при продажбата на ел. енергия и поемане на функциите от НЕК

3. Разсекретяване и анулиране на всички в ущърб на народа договори в областта на енергетиката и търсене на съдебна отговорност от подписалите се под тях лица.

4. Произведената от АЕЦ КОЗЛОДУЙ ел. енергия да се използва 100% за вътрешния пазар.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети